VEKOP-6.2.1 Újpest kapuja –
Szociális városrehabilitációs
pályázat

A projekt adatai

  • Kedvezményezett neve: BUDAPEST FŐVÁROS IV. KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATA
  • A projekt címe: “Újpest kapuja” térségmegújítási és városrehabilitációs projekt
  • A szerződött támogatás összege: 2 000 000 000 Ft
  • A támogatás mértéke (%-ban): 100%
  • A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. IV. negyedév
  • Projekt azonosító száma: VEKOP-6.2.1-15-2016-00001

A projekt bemutatása

Az ”Újpest Kapuja” térségmegújítási és városrehabilitációs projekt átfogó célja az Újpest-Városkapu térségében található leromlott városrész krízistömbjének fizikai revitalizációja, az ott élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása és társadalmi beilleszkedésük elősegítése integrált szociális jellegű rehabilitációval összekapcsolva. Az Európai Uniós Pályázat során az Önkormányzat 2 milliárd forint támogatásban részesül. A projekt keretében a Berda József utca – Aradi utca – Kemény Gusztáv utca – József Attila utca – Attila utca – Árpád út – Temesvári utca – Bocskai utca – vasút által határolt terület jelenti a beavatkozási területet.

A projekt épített és nem épített (un. “szoft”) elemekből áll össze. Az épített elemek által megújul az a fizikai tér, amely körbeveszi az érintetteket, míg a szoft elemeken keresztül megkapják azt a segítséget, amivel a nehéz egyéni élethelyzetek megoldása lehetségessé válik.

A főbb épített, infrastrukturális beavatkozások az alábbiak:

Új lakóépület a Károlyi István u. 25. szám alatt

A már megépült 4 emeletes, 29 lakást tartalmazó társasház aljában helyet kapott egy 142 m2-es közösségi tér az önkormányzat szociális munkásai számára.

Szociális Iroda

Az Aradi u. 4. alatti, leromlott állapotú szociális lakások összenyitásával és teljeskörű felújításával olyan Szociális Iroda került kialakításra, ahol a projekt konzorciumi partnerei végezhetik szociális tevékenységüket.

 

Járda felújítás

Megújulnak a járdafelületek az Aradi u. 4. mellett és az új park környezetében.

 

Térfigyelő kamerarendszer

A közbiztonságot térfigyelő kamerarendszer javítja, melynek egy része az új lakóépület környezetében, egy része pedig a park területén kerül elhelyezésre.

39 db önkormányzati lakás felújítása

Kerületszerte 39 meglévő önkormányzati lakás teljes belső felújítása történt meg, és saját forrásból a nyílászárók cseréjére és a konyhai bútorozásra is sor került. Ezek közül néhányat összenyitva jött létre végül az a 32 felújított lakás, melyekbe javarészt a krízistömbben élő családok költöztek be.

Park a krízistömb helyén

A Berda-Temesvári-Bocskai utcákkal közrezárt területen lebontották a krízistömb épületeit, a korábban itt lakók jobb környékeken kaptak elhelyezést. Az épületek helyén egy 10 ezer négyzetméteres pihenőpark jön létre sok zölddel és egy játszótérrel.

A park négy sarkából középre tartó sétányok teszik lehetővé a park megközelítését és az áthaladást. Az új, ligetes hatást adó növényfelületeinek áldásos hatásait a kihelyezett padokhoz, asztalokhoz leülve is élvezhetik a park látogatói. Természetesen hulladékgyűjtők, kutyaürülék-gyűjtők, ivókút, kerékpártámaszok segítik a felmerülő használati igények kielégítését.

A játszótér tematikája a környékhez kapcsolódik: kialakítása az újpesti Dunát és a Duna-partot idézi meg a vasúti átkötőhíddal és a Népszigettel együtt. Kisebbek és nagyobbak egyaránt megtalálják majd itt a számukra kedves eszközöket.

Szoft tevékenységek

A szoft tevékenységek rendkívül széleskörűek a projektben. Ezek között nyilvános nagyrendezvények, tömegeket megszólító programok ugyanúgy szerepelnek, mint a hátrányos helyzetűek segítését célzó akciók. Ide sorolható a felzárkóztatásban részt vállaló projektpartnerek humánkapacitásának fejlesztése is. Részletes információkkal az alábbi partnerek és intézmények tudnak szolgálni: Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye, Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft., Bp. IV. Kerület Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, Habitat For Humanity Magyarország Alapítvány, Újpesti Szent József Templom és Plébánia; valamint az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület.

A projekt várhatóan 2023. IV. negyedévében zárul le.

Galéria a VEKOP-6.2.1 Újpest kapuja – Szociális városrehabilitációs pályázatról

Új lakóépület a Károlyi utca 25. szám alatt

Közösségi Ház az Aradi utca 4. szám alatt

Cikkek

VEKOP-6.2.1 Újpest kapuja - Média tartalom

Elkészült a Közösségi Ház

Befejeződtek az “Újpest kapuja” városrehabilitációs projekten belül megvalósuló új közösségi ház kivitelezési munkálatai. Az épület, amely korábban – rendkívül leromlott állapotban – lakásként funkcionált, teljeskörű

Tovább »

Megjelenések, Rendezvények, Sajtóközlemények

Scroll to Top
Megszakítás